Pages

Monday, May 19, 2014

Murah


Assalamualaikum.....

*Tarik nafas dalam-dalam sekejap*
Permulaan minggu yang agak kurang baik hari nie....malam tadi dapat mesej dari adik yang abah masuk hospital sebab jatuh masa tengah keje pagi tu.....rasa macam nak gugur jantung taw bila dapat mesej macam tu...terus call adik laju-laju...pastu mak yang jawab call tu....mak cakap abah jatuh lepas tu mungkin tulang retak....saya punya la risau ingatkan abah jatuh sebab darah tinggi atau sakit jantung....mak cakap bukan sebab tu....mungkin badan abah tak stabil kot tu yang jatuh tu....jatuhnya pagi tapi pergi hospitalnya malam....lepas Maghrib baru pergi...tu pun sebab abah dah tak tahan sakit...kalau tak harus tak pergi lagi la tu...haihhh la....mak cakap dah puas ajak abah pergi pagi tu tapi degil tak nak jugak pergi.....dah sakit sangat baru la nak pergi....nasib la takde yang serius sangat...cuma tulang bahu kanan retak sikit....tak kene warded...cuma masuk emergency room dalam 4 jam macam tu...lepas tekanan darah okey dah boleh balik....Alhamdulillah sebab tak de yang serius sangat.....tapi tu la kan...tetap gak hati nie rasa tak tenang selagi tak tengok sendiri keadaan abah....nak buat kerja pun takde mood nie ha....malam esok balik ipoh...dapat la tengok abah...sekejap pun jadik la kan...kebetulan pulak hari rabu dengan khamis nie nak pergi cameron highlands...so sebelum naik ke cameron tu singgah la Ipoh jap.....bukan jauh sangat pun....

Oleh kerana mood yang kelaut, jiwa pun tak tenang kan so lunch tadi bawa la diri ke Sogo kejap......ingat nak beli scarf dekat Uniqlo sebab masa pergi last week ade less 50%..tapiiii......bila pergi hari dah takde less la pulak....so hampa.....sobssss.....lepas tu ternampak la pulak ade Padini Group Fair dekat Center Atrium, Ground Floor tu ha...dah alang2 sampai jenguk la kejap tengok ape yang ade....lalu terbeli la sepasang kasut yang super murah dan selesa nie...

 Ade banyak warna, ade biru, hijau turquoise dengan merah kot...
warna biru tu cantik tapi takde saiz la pulak...saiz besar memang berlambak...
saiz kecik takde...huhu..yang paling kecik pun saiz 5...
walaupun saya memang pakai kasut saiz 5 tapi kalau kasut jenis sarung macam nie kene pakai saiz 4
 
 Nie pun jumpa dekat bawah-bawah timbunan kasut yang banyak tu...
gigih mencari...nasib la jumpa...hahaha

 
Tu harga die...memang super duper murah kan....
selesa pulak tu....
baju pun banyak gak tadi....tapi tu la tak sempat kot nak belek2 semua...

Sape yang rajin tu pergi la...sale sampai minggu depan....

Ingat malam nie nak masak nasi goreng tapi khalil cakap tak payah pulak...sakit mulut katanye...nak masak bubur pun die cakap tak payah...yela2....tak payah masak.....dah orang cakap tak payah so tak payah la gigih sangat nak masak jugak kan.....dah la memang spesis yang lembab kalau bab masak memasak nie kan...so bila orang dah offer tu terima jek la...heheheheeeeee....


Wednesday, April 30, 2014

MiCasa


Hari nie rasa macam hari Jumaat la pulak...yela sebab esok kan cuti Labour Day....mesti ramai yang ambik cuti Jumaat kan...so dapat la cuti 4 hari direct...mesti ramai yang nak balik kampung or pergi holiday mana-mana kan...bestnyerrrr la hai...saye takde plan pape pun cuti esok...duduk rumah jek la...nasib la kan kawen dengan orang yang keje shift nie...time die cuti saye lak tak cuti...on in a month jek la yang kitaorang dapat cuti weekend sama2...dah2 jangan nak mengenang nasib sangat la kan...kene bersyukur sebab tu rezeki yang Allah dah bagi....bersyukur jugak sebab at least kitaorang dapat duduk sama-sama walaupun kadang2 jumpa sejam jek sehari..wuhuhuhu...better la dari weekend husband dan wife kan...jumpe pun time hujung minggu jek...ade tu yang sebulan sekali or dua kali jek jumpa kan....

Bila cakap pasal duduk sekali nie teringat la pulak time memula pindah lepas kawen dulu...sebelum kawen tu ade gak la bincang pasal nak duduk mane...bila dah bincang tu kitaorang decide nak duduk dekat apartment yang sama time saya duduk sebelum kawen tu....antara sebab-sebab kitaorang pilih nak duduk situ sebab senang ade banyak facilities...yang paling penting dekat dengan lrt...senang saya nak ulang alik pergi kerja...maklum la office saya  kan dekat jek dengan lrt...tambang lrt pun tak sampai seratus sebulan...senang dan jimat kan...cumanye kene berhimpit-himpit sikit la kan...tapi okey la dari terpaksa mengadap jem hari-hari...tak sanggup wuiiii.....

Facilities lain pulak dekat dengan kedai makan...nie la yang paling saya suka sebab saya nie bukan la jenis yang pandai masak yer...sebelum kawen tu masak nasi pun tak pernah...lauk apatah lagi kan...memang tidak la saya tahu...so bila dah dekat dengan kedai makan nie haruslah hatiku riang gembira...wahahaha...dekat depan umah saya nie jek ade 4 buah kedai mamak...haaaa...pilih jek la nak pegi yang mane satu...lintas jek jalan tu dah sampai...7e, klinik, farmasi, kedai perabot, kedai hardware, mr diy, speedmart pun ade tahu...haaaa...JPJ pun ade jugak okeh....senang...semuanye dekat depan mata jek...hospital pun dekat jugak...tapi takde la nampak depan mata...hihikkk..ehhhh down town pun dekat jugak la....gerak 5 minit dari rumah dah sampai...hahaha

Tapi tu la kan...sewa rumah dekat kL nie kalau dekat dengan facilities yang macam tu memang pengsan jugak la nak membayarnye....kalau dekat kampung tu dah boleh beli rumah semi D dah kot...huhu...tapi demi kesenangan dan keselamatan tutup mata jek la bayar sewa tu ha....setidaknye keselamatan tu terjamin sikit la kan...saya dah serik kot duduk dekat rumah yang takde security...dengan parking space pun takde...jenis yang first come first serve...huiiii...nak keluar dengan kereta tu memang pikir banyak kali kot sebab kalau keluar balik lambat tu memang tak dapat parking la kan...so kene la double parking tanpa tarik handbrake...kalau jadi pape kat kereta pun kene la tanggung sendiri kan....tu yang bahaya tu...ehhhh...saya bukan nak berlagak konon tak nak duduk rumah macam tu ek....even rumah sekarang nie pun bukanlah rumah besar sangat pun...tapi selesa la sebab ade parking space sendiri dan yang paling penting ade security dengan cctv dekat lif...so rasa macam selamat la sikit kan....lain orang kan lain pendapat...so itu la pendapat saya....biar la berhabis sikit untuk bayar rumah asalkan selesa gituuuu.....

Mak aiiii....panjang pulak membebel...padahal nak cerita pasal pindah rumah jek pun...hihihi....saya kawen kan bulan 12...so dalam bulan 10 macam tu saya dah mula cari rumah dah...akhirnye jumpa jugak yang okey...2 hari lepas kenduri sebelah perempuan tu saya dengan khalil balik kL sebab nak bayar settlekan deposit dengan nak amek kunci...gigil2 tangan nak bayar time tu...ehhh...bukan saya yang bayar...khalil yang bayar...dah la dengan baru kawen lagi kan....duit memang mengalir macam air jek la kan.....


Nie la keadaan rumah masa kitaorang baru pindah masuk...kosong..memang tak de pape langsung...cakap pun bergema-gema jek....hahaha....iron board dengan toto + bantal jek la kot yang kitaorang sempat bawa...tu pun ambil dari rumah sewa saya yang dekat block sebelah tu jek...hehehe....kitaorang pun tido semalam jek dekat rumah tu sebab esoknya saya balik ipoh balik..khalil pulak balik segamat sebab nak settlekan hal kenduri sebelah lelaki pulak....

Lepas dah settle kenduri sebelah lelaki mula la operasi mengangkut barang2 dari rumah sewa masing2....nasib la barang-barang elektrik yang basic macam tv, kipas dengan mesin basuh dah ade...kalau tak mau pengsan jugak la kan nak beli semua time tu...lepas tu mula la operasi mencari perabot pulak...tu pun cuma beli yang asas jek macam set bilik tido, tv cabinet + coffee table dengan sofa...ketar2 jugak nak membayar time nie...maklum la kan...bukannye kitaorang nie orang kaye...mau tak gigil pulak nak bayarnye...huhu....

Settle bab perabot pergi mencari barang elektrik pulak....beli peti ais dengan dapur masak pulak time tu....barang-barang nie saya beli dekat senheng...saya suka beli dekat senheng sebab kalau rosak ke ape senang...call jek bagitahu barang ade problem..lepas tu nanti ade la technician dorang datang cek barang tu....kalau boleh repair time tu nanti dorang repair...kalau tak boleh repair nanti dorang akan tukarkan dengan yang baru...nie berdasarkan pengalaman saya yer sebab tv dekat rumah ipoh tu pernah rosak...nasih la beli dekat senheng and masih ade warranty...settle problem tak payah beli tv baru...


Nie la peti ais yang kitaorang beli tu...sebelah tu microwave...microwave tu saya beli time single lagi sebab nak panaskan makanan masa nak berbuka time bulan puasa....heeee....kitchen cabinet pun takde yer..jadiknye letak la microwave tu atas kerusi jek....


Dekat ruang tamu pulak ade nie jek...hahaha....walaupun dah beli perabot tapi lepas  2 minggu kot baru perabotnye sampai...


Lepas 2 minggu akhirnye sampai jugak perabot yang ditunggu2...happy kemain time perabot sampai...padahal perabot murah jek pun...hihihikkk


Sofa yang banyak berjasa nie...murah jek...harga sofa nie rm199 jek...jadik la kan dari takde...dekat sebelah tu ade ottomen sekali...tapi sofa nie tidak la empuk yerrr...sesuai la dengan harga nye kannn...janji dapat duduk sudah...membeli ikut kemampuan yerrr...heeeee....


Lepas setahun lebih kawen nie la rupe rumah kitaorang...selesa la untuk setakat duduk 2 orang kan...teringin gak nak deco macam2 tapi tu la.....harga barang2 rumah nie boleh tahan mahal gak kan...jadiknye beli jek la sikit2 dan yang mampu saje yer....


Gedik jek nak letak gambar sampai dua...pedulik la...nak letak jugak...hahaha

 Teringinnye la hai nak beli macam2 perabot lagi....saye suka kot tengok orang decorate rumah....suke sangat la tengok rumah yang cantik2....berangan nak ade rumah yang cantik macam rumah orang lain jugak....alarrrr....tak salah pun berangan kan....bukan kene bayar pun....free jek....mane tahu satu hari nanti pe yang kita angankan jadi kenyataan kan....Amin......

So Happy Labour Day untuk semua....mane yang balik kampung or pergi bercuti tu drive safely okeh....saya pun balik kampung gak...tapi hari Sabtu la...lepas Khalil abes keje...minggu nie balik Segamat...next week balik Ipoh pulak....tak sabarnye...wehoooo....till then...byeeeee....







Friday, April 11, 2014

Tempat Kerja


Sempena lunch break yang panjang di hari jumaat nie terasa nak tepek gambar office pulak....hehehe...hari nie terasa diri agak baik sebab duduk office jek tak pergi mana2...selalunye memang lesap la kan...tepat jek pukul 12.15 laju-laju keluar....sebenarnye pagi tadi ade bacaan yassin dengan public speaking...tapi saya tak join pun...nie semua salah lrt...boleh pulak lrt rosak pagi tadi....dekat setengah jam tunggu baru ade lrt...selalunye selang 5 minit jek sebab pagi2 kan time peak hour...bila lrt dah sampai saya tak boleh masuk sebab dah padat sangat...kalau tak delayed pun kadang2 padat jugak inikan pulak delayed dekat setengah jam kan...memang langsung tak boleh nak mencelah dah...sudahnye saya terpaksa la naik opposite punya lane untuk naik dari 2 or 3 station sebelum station yang selalu saya naik tu...haihhhh la...memang menguji kesabaran di pagi hari betul...elok2 mood baik terus tukar jadik hulk pagi tadi!!!geram sangat kot...sudahnya saya sampai office pukul 9.10 pagi!!!rapid kl nie pun satu hal jugak....cuba la cari alternative untuk upgrade service tu...nie tak...sepanjang 6 tahun saya naik lrt asik la hadap benda yang sama jek....

Dah la...malas nak cerita pasal lrt lagi....mau kecelaruan emosi lagi nanti...hahaha....nak cerita pasal office pulak....ehhh...memang tujuan asal nak cerita pasal office pun kan...hihi....bulan nie dah setahun lebih jugak la saya kerja dekat office nie...sebelum nie 5 tahun kerja dekat bangunan HQ...so far kerja dekat sini okey...bos okey, orang-orang dekat sini pun okey jugak....tapi tu la..dekat sini tak banyak kerja sangat macam dekat HQ...so agak boring la kan...dah la tempat saya pun jauh dari orang lain....lagi la sunyi....tu yang asik mengira waktu nak balik jek...kalau dekat office lama dulu banyak sikit kerja..takde la bosan sangat...tau2 jek dah pukul 5 petang....

 Gambar dekat desktop haruslah gambar nikah....romantik la kononnye kan...hahaha

 Overview meja saya...ade scanner yang baru di install semalam...sebelum nie scanner tu ade dalam bilik bos..tapi bos cakap tak payah la letak bilik dia sebab yang nak scan segala benda nanti saya jugak kan....tapi dekat sini tak printer...kalau senang la sikit....tak payah nak jalan ke sampai ke depan tu bila nak ambil paper yang dah print...dasar pemalas kan..jalan sikit pun tak nak...lepas tu bila gemuk kecoh satu alam...hahaha....dekat office yang sebelum2 nie memang ade printer dekat tempat saya...tapi tak pe la...dekat sini pun bukan sibuk sangat...sekali sekala jek pun pakai printer tu...


 Kabinet tempat letak segala folder-folder yang ada..ehhh...ade yang belum masuk fail lagik...jap lagi la buat...hihikkk...jam dengan cermin dekat sebelah tu saya belik dekat kaison rasanya...suka jek tengok barang2 dekat situ....nak2 lagi dekat daiso....kalau biarkan saya sehari dekat daiso tu pun takpe...khalil geram jek bila saya dah masuk daiso tu...belinye tiga, empat barang jek tapi lamanye macam beli berpuluh barang...hahaha...


 Yang ni pulak keychain and souvenir yang orang bagi...dulu saya letak merata-rata kot keychain tu...masa mengemas hari tu saya kumpulkan balik semua keychain tu...lepas tu letak kan dekat dinding..takde la kosong sangat dinding tu kan...kalau tak boring jek tengok dinding kosong


Yang tiga dari kanan tu bukan keychain pun...tu badge JOHO...dapat free masa beli barang dekat situ...sape yang tak tahu JOHO tu ape sila la google...heeeee...kalau malas sangat klik la dekat sini....
Dah la...sakit pulak badan nie...apehal ntah..tetibe jek...nak buat streching jap la...hihihi...byeee...





Muezza dan Guezza

Selama hari ni memang tak pernah terlintas langsung nak bela kucing dekat rumah sebab saya nie jenis yang penakut kucing...dekat rumah mak pun memang tak pernah ade kucing sebab mak ade asma...jadiknye memang a big no la kan nak ade kucing dekat rumah nie...tapi khalil nie pulak memang jenis yang suke kucing...dekat rumah mak die pun memang ade kucing...masa baru-baru kawen dulu ade la jugak khalil cakap nak bela kucing tapi saya buat tak tahu jek...malas nak layan..hahaha...banyak kali jugak die cakap nak bela...lepas tu saya cakap nak bela boleh tapi kena tunggu duduk rumah ada tanah baru boleh bela...ye la nak bela kucing dekat rumah apartment nie bukannye kerja yang senang yeee...kalau duduk rumah teres tu bolehla lepas kan kucing tu kan....nie duduk rumah apartment macam mane la nak lepaskan...nak bukak tingkap pun tak boleh sebab takot nanti kucing tu buat terjun tiruk pulak dari tingkap tu...dah la rumah tingkat 9...huhu

Tapi kalau dah namanye takdir siapa la kita untuk menolaknye kan...ewaaahhhh...ayat dah macam ape jek...hihihi...satu hari tu masa tengah layan fb kt dalam lrt time nak pergi kerja pagi-pagi tu ternampak la pulak kawan saya nie post gambar kucing for adoption....comel kot...saya pun ape lagi terus sms khalil..tanye die nak kucing tak..die pun ape lagi...terus la cakap nak kan...jadiknye dipedekkan cerita kami pun adopt la kucing tu...mula-mula ingat nak ambil sekor jek...tapi kawan saya cakap kalau boleh dia nak bagi 2 ekor sebab takot nanti kucing tu boring sebab tak de kawan kan...saya pun setuju jek la....

yang putih tu muezza, yang putih + oren tu guezza
Dua hari lepas tu kami pun pergi petshop beli barang-barang untuk kucing...sangat la excited macam shopping untuk anak pulak....padahal untuk anak kucing jek pun kan...hahaha....first benda yang dipilih adalah cage...lepastu pilih makanan dengan pasir...total harga semuanye dalam 200 kot...makanan beli pack yang kecil yang orang kedai tu suggest kan...nasib la tak salah beli sebab time beli tu bukannye saya nak tanya dulu dekat kawan saya tu kucing tu makan makanan jenis ape kan...main beli jek...nasib betul....hahaha...maklum la..first time nak bela kucing kan...so ingat semua makanan kucing tu sama jek la....khalil la yang terlebih excited....balik rumah terus jek pasang cage tu....semangat sangat kan....haha...kalau nak diikutkan malam esoknye saya dah boleh ambil kucing tu dekat rumah kawan saya tu...tapiiii sebab kawan saya ada hal so lambat la ambil...dalam 2-3 hari jugak kot lambatnye....huhu....kesian tengok khalil...frust sebab lambat ambil kucing tu...orang dah over excited kan...hehehe...last sekali kawan saya yang hantar kucing tu dekat rumah sebab kebetulan dorang nak makan dekat area rumah saya....

cage yang dah siap dipasang....tuan cage nie jek yang belum sampai lagi

Masuk jek rumah kucing-kucing tu terus lari masuk bawah sofa....tak biasa lagi kan...tu yang lari bawah sofa terus...takpe2...kitorang biarkan jek....dah lama baru okey....macam kita la jugak kan...ambil masa nak sesuaikan diri dengan environment baru....dalam seminggu lepas tu saya ajak khalil pergi beli cat tree...saya nak beli cat tree sebab kucing suke sangat panjat tingkap...hope lepas beli cat tree tu takde la dorang nak panjat tingkap lagi kan...tapi memang tinggal harapan jek la sebab mula2 beli jek dorang nie excited dengan cat tree tu...lepas tu tetap la jugak panjat tingkat tu...dah jadik port lepak dorang dah tingkap tu ha...suke kot sebab dapat tgk environment dekat bawah tu ha...tak pun suke sebab boleh sun bathing dekat situ...hahaha....lepas beli cat tree tu saya suruh khalil beli carrier pulak sebab time tu nak balik kg...so senang la nak angkut dorang kan.....beratus jugak la abes beli barang2 dorang nie....dengan shampoo, bola, scratcher...ehhh...macam2 lagi la....

nie la cat tree tu...baru beli kemain lagi sampai tido kat situ....
lena sangat la tu sampai terkeluar kaki tu ha...


main sampai tercabut tangga tu ha...lepas tu terus ikat tangga tu pakai cable tie..takde la tercabut lagi
Bulan depan ingat nak bawa dorang nie pergi vaccine dengan neuter pulak...tunggu gaji la ek sebab harga nak neuter kan dorang nie pun boleh tahan jugak.....hihihi....bagi yang tak tahu, neuter tu maksudnye mandulkan/kasikan kucing yer.....jaga kucing nie dah macam jaga anak jugak kekdahnye....macam2 bende nak kene buat...lain kali la pulak membebel pasal dorang nie....ha tu aksi dorang nie tido...macam2 gaya ade....kelakar jugak la kadang2 tu....hahaha...

kesian dorang nie...tak puas menyusu...

tido dah macam tenggiling

yang nie pulak tido sampai tersengguk..letih sangat la tu....berlari sana sini time siang...malam taw pun letih






Thursday, April 10, 2014

Dua Ribu Empat Belas



Entri pertama tahun 2014. Dah masuk bulan yang keempat baru nak update. Macam la sibuk sangat kan..padahal ade jek free time..tapi tu la...nothing much yang nak dikongsikan. Life pun macam biase, ade turun dan naiknye. But so far Alhamdulillah...everything goes well. Dah setahun lebih pun kawen. Tapi rasa macam baruuuuu jek lagi kawennye. Still boleh rasa lagi letihnye buat majlis kawen nie...huhuuu...

Now nak flash back balik ape yang dah jadi dari bulan Januari sampai la sekarang nie...bulan satu hari tu pergi Pangkor dengan kawan-kawan Khalil. Pergi 3 hari 2 malam jek pun...best sebab banyak buat aktiviti laut...nasib tak sunburn...kalau tak merasa la jadik dayang senandung kan...memang dah stand by sunblock awal-awal dah pun...gigih okey tepek sunblock kt muka dengan tangan..tak nak hitam punya pasal...haha...ehhh...macam la selama hari nie putih sangat kan...hewhewhew...

dekat jeti lumut, tengah tunggu feri nak ke pangkor
sementara tunggu feri sampai marilah habiskan masa ambil gambar sana sini dulu


Ade banyak lagi gambar sebenarnye...tapi tu la, pendrive tak jumpa...salah letak la tu...takpe dah jumpa nanti kasi tepek banyak-banyak...hehehe....

Bulan dua pulak buat ape yeee...ohhhhh...wedding Sarah...Sarah tu sepupu belah mak...gambar takde sebab kamera tak bawak balik...nak snap pakai phone pun malas...hahaha..maklumlah sibuk menyibuk dekat majlis orang...hihihi....

Bulan tiga adalah bulan favourite sebab bulan lahir iolls kannn....hehehe....ade la celebrate sikit-sikit...among family members jek...kebetulan time tu balik segamat...so ade la pegi makan-makan dengan family in law....big thanks to along sebab belanja makan hari tu and million thanks dekat khalil sebab belikan kek comel yang super sedap tu...hihihi....its such a simple, sweet and memoroble celebration....terasa disayangi sangat!!!thanks sangat-sangat dekat semua!!!!ehhhh lupe pulak...a week before tu ade pegi gua musang sebab sepupu kawen jugak...yang kawen nie adelah anak kepada abang mak...die memang duduk dekat kelantan sebab kawen dengan orang sana...

cousins n aunties
mak saya yang baju purple tu, kanan n kiri tu makcik saye...yg tengah2 tu pengantin...

Tu jek la kisah dari bulan satu sampai la bulan tiga...bulan empat nie takde aktiviti pun menarik pun lagi...last week jek la ade pergi wedding anak jiran mak dekat ipoh tu...anak die kawen dengan orang bandar saujana putra...mak pun pegi sekali...sempat la jugak mak tido semalam dekat rumah nie....lame dah tak tido sekatil dengan mak....bile dah tido sekali tu memang lena sangat!!!lain kali membebel lagi okey...byeeee....

Thursday, September 19, 2013

Pengalaman Keguguran *Last Part (D&C)*


Tengah refresh balik memory nie...maklumlah dah 5 lebih pun kejadian nie..kalau boleh memang tak nak ingat sebab benda sedih kan...okeh...dah boleh ingat balik ape yang jadik...so mari la kita mula....

10 April 2013

Syukur sangat sebab darah yang keluar malam tu macam period biase jek dan tak lebih dari 2 pad..jadi tak perlu la buat D&C malam tu kan...saya tak boleh tido kot malam tu...tak tahu la kenapa..mata nie tak boleh nak lelap pulak...dalam pukul 6 pagi tu saya call mak..bagitahu dekat mak yang saya ade dekat hospital sebab miscarriage...mak pun ape lagi...terkejut la kan...mak cakap patut la rasa tak sedap hati jek...masa call mak nie saya memang sedih...dah menangis pun...siapa pun yang ade dekat tempat saya mesti menangis bila cakap dengan mak...syahdu semacam jek...mak cakap nak datang tapi saya cakap tak payah sebab saya okey...lepas dah settle nanti khalil terus la hantar saya balik Ipoh kan...tapi mak tu degil..nak jugak datang...hehehe...dah nama pun mak kan mesti la risaukan anak dia...nak2 pulak jauh dari mata dia....

6.30 pagi

Doktor datang...dia cakap nak scan sebab nak tengok ade lagi yang tertinggal dalam rahim atau pun semua dah keluar kan...tapi bila scan ade lagi yang tertinggal...so doktor pun buat la prosedur macam malam semalam...masukkan alat untuk keluarkan sisa yang tertinggal tu kan...sambil2 buat prosedur tu doktor borak2 sebab nak bagi leka kan tapi tetap la jugak terasa sakitnye...takde la sakit terlampau cuma rasa pedih dengan ngilu jek....lepas tu doktor cakap kene proceed jugak buat D&C sebab sisa-sisa tu tak keluar habis...saya redha jek time tu...lepas dah settle terus balik ke katil.

8.30 pagi

Lagi sekali doktor datang check and explain pasal D&C...doktor ade bagi opsyen samada nak terus buat D&C ataupun nak ambil ubat bagi sisa tu keluar secara natural...at first saya memang nak ambil ubat sebab seram bila ramai sangat yang cakap buat D&C tu sakit kan...tapi doktor cakap D&C tu tak sakit pun sebab kita akan di bius terus, maksudnya kita memang tak sedar apa-apa la masa tengah buat D&C tu...lagi pun doktor cakap kalau ambil ubat pun belum tentu sisa tu akan keluar dengan natural...kalau tak keluar jugak tetap la kene buat D&C..dah rugi beberapa hari dekat situ sebab lepas ambil ubat tu ambil masa dalam sehari dua jugak la untuk sisa tu keluar kan...lepas doktor cakap macam tu saya pun setuju la untuk buat D&C...lagi pun saya dah puasa dari semalam kan...so boleh terus proceed jek la...sebelum buat D&C nie kita memang kene puasa sebab nie dah dikira macam operation la kan....

12.30 tengahari
Nurse datang bagi baju untuk tukar sebab dah nak masuk bilik operation...kena pakai baju yang ade tali dekat belakang tu jek....lepas tu nurse tolak ke bilik operation....lepas dah masuk bilik operation pakar bius datang check, nurse pulak pasang la bende yang kene lekat2 dekat badan tu (tak tahu pe nama benda tu) lepas tu ade sorang nurse nie cucuk dekat lengan kiri..saya tak tahu die cucuk apa sebab tak tanya pun...dah cucuk tu pakar bius suruh sedut gas..lepas dua kali sedut terus saya tak sedar...mimpi terus..hehehe

1.30 petang
 Saya dengar orang panggil nama saya...rupa-rupanya nurse yang kejutkan saya...die suruh bangun...masa tu dah keluar dari bilik operation dah pun...D&C pun dah settle...lepas sedar tu saya rasa pedih..saya pun tanye la dekat nurse kenapa saya rasa pedih..nurse cakap tu normal lepas buat D&C.

1.45 petang
Nurse hantar saya ke wad..masa nie saya rasa letih sangat..mungkin sebab kesan dari bius tu kot..lepas dah sampai dekat wad saya tak boleh tido sebab rasa pedih dengan lenguh dekat peha...khalil suruh saya tido sebab muka pun dah pucat kan...tapi tetap tak boleh tido sebab sakit kan...time doktor datang check saya cakap la saya sakit..then doktor cakap tu memang normal sebab dorang tak bagi saya pain killer..so kalau saya tak tahan sangat sakit tu saya boleh mintak dekat nurse pain killer...tapi saya decide nak tahan jek...saya pikir sakit nak bersalin nanti berjuta kali lebih sakit dari nie kan so saya pun tahan jek la....tengah2 melayan sakit tu saya tertido...

4.30 petang
Doktor datang check lagi...die pesan suruh saya buang air kecil bila saya dah boleh bangun nanti...guess what..lepas bangun jek tido tadi rasa sakit pedih dengan lenguh tadi semuanye hilang...rasa macam magic pulak...hahaha....tapi masa nie memang rasa lapar sangat...yela dah puasa dari semalam kan...haruslah lapar..last saya makan pukul 7.30 malam...nurse cakap saya dah boleh makan so nurse suruh khalil belikan roti dengan air...saya cuma minum milo dengan makan roti sikit jek...

6.30 petang
Makan nasi yang hospital bagi...habis kot nasi tu saya makan sebab lapar...hiksss...lepas dah settle makan, mandi semua tu saya tido sebab ngantuk sangat kan...berape jam jek pun saya tido malam sebelum tu kan...haruslah mengantuk....

10.30 malam
Mak saya sampai dari Ipoh...tapi mak datang jenguk sekejap jek sebab dah malam kan...tak boleh nak duduk lama-lama....

11 April
1.30 petang
Saya dah boleh discharge....Alhamdulillah sebab semuanye okey...lepas amik baju dekat rumah terus jek balik Ipoh skali dengan mak...fasa berpantang pun mulaaaa......but i really enjoyed my pantang...


Phewwwww...settle jugak cerita pasal D&C nie walaupun dah lebih 5 bulan...nasib tak peram sampai 5 tahun..hihikkk....harap2 lepas nie ade pengalaman bersalin pulak...Insyaallah..Amin....

Lupe pulak nak bagitahu yang saya admitted dekat HUKM...nurse dengan doktor dekat sini semuanye baik2...takde pulak garang or kasar...syukur sebab semuanye dipermudahkan.... :)


Dah September

Assalamualaikum.......

Hurmm....dah sampai pertengahan September dan kan...cepatnyer la masa berlalu...tetibe dah masuk tahun baru jek nanti kan...hurmmm...banyak benda yang berlaku sepanjang tahun nie tapi malas sangat nak cerita dekat sini....mungkin faktor usia yang menyebabkan saya jadi macam nie kot....kalau dulu semua benda pun nak update kan....pegi kedai mamak makan ais kacang pun nak update...ape motipnye pun tak tahu la kan....hahahaha...asal pegi mana-mana jek mesti nak check in dekat pesbuk kannnn....bile ingat-ingat balik rasa macam ehhh apesal saiko sangat nie...semua benda pun nak cerita dekat orang...mihmihmih...takpe..kita biarkan zaman itu berlalu pergi...mari kita mulakan zaman yang baru pulak....hikhik...

Banyak sangat benda dalam kepala sekarang nie...sampai sakit kepala kot pikirkan semua...padahal benda remeh temeh jek pun ...tak payah pikir pun tak pe...tapi normal la kan...being a woman...semua benda pun nak pikir.....last2 kau jugak yang stress kan....dah la stress tu tak elok....kalau hari-hari stress mau nampak 10 tahun tua kot...oh my...very not good kan...harap2 tabiat nie tak kan berterusan la sampai bila-bila...

Semalam masa tengah belek-belek handphone terjumpa la gambar masa tengah sibuk buat preparation nak kahwin hari tu....oleh kerana kesibukan tu jugak la berat badan turun dengan mendadaknye....bab nie memang bagus sebab bukan senang okeh berat nak turun...selalunye diet macam nak gila pun berat tetap jugak naik....rasa macam nak share la kesibukan tu dekat sini tapi tu la kekuatan nak mengupdate tu tak de langsung ataupun dalam erti kata lain malas yang amat....ehhh kau nie..semua benda pun malas kan....kemalasan yang dah sampai tahap kronik dah nie...hewhewhew....



Ini jek la gambar latest yang ade...masa SIL's wedding dekat Segamat....dua minggu lepas punya cerita...Alhamdulillah everything went smooth....meh nak perkenalkan satu persatu...dari kiri tu suami along, ayah, suami ude dan ude, mak, along dan jugak anak dia...yang duduk kt bawah tu pengantin yang dah tak berapa nak baru sangat kannnn...habis tu dah lapan bulan kahwin..tak payah nak feeling pengantin baru lagik...huhuiii....

Okey la....nanti cerita lagi...byeee

Lurve, 
ayumeidawati


Thursday, April 18, 2013

Ujian demi Ujian

Assalamualaikum....

Satu demi satu berita buruk dan ujian yang Allah berikan pada saya....mungkin ini balasan atas segala kesalahan saya yang dulu....semoga hati ini terus tabah menghadapi ujianMu.....Amin......
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, April 17, 2013

Pengalaman keguguran *Part 2*

Okeh....mari sambung cerita semalam
10 April
Masa tunggu doctor datang nie dah masuk 10 April dah pun sebab dah pukul 1 lebih masa nie....sementara tengah baring atas katil tu layan jugaklah rancangan tanyalah ustaz sebab nurse kat situ bukak channel tu....doctor sampai jek die terus check....sambil check tu dia borak2 dengan tanya macam2 sebab nak bagi saya leka kan....tapi takde la leka mana pun....bila die buat prosedur nak keluarkan janin tu terasa jugaklah sakitnye....masa nie dalam hati tue mmg berzikir jek la....takut tu jangan cakap la kan....tapi saya buat2 cool jek....saya tak tengok langsung apa yang doctor tu buat sebab kalau tengok nanti mesti rasa lagiiiiiiii sakit.....tapi yang bagusnya doctor dekat sini die siap minta maaf lagi masa nak buat semua prosedur tu....sambil doctor tu buat kerja die nurse pun minta permission nak cucuk ubat untuk kecutkan rahim...nurse cucuk dekat peha sebelah kiri....
Lepas dah settle semua doctor pun scan...ingatkan semua dah keluar tapi ade lagi yang tinggal dalam rahim...doctor cakap kene buat D&C atau org slalu cakap cuci....jadiknye saya kene admitted la malam tu....sebelum masuk wad nurse drip air dulu sebab saya dah banyak hilang darah kan....lepas dah settle semua doctor jumpe dengan khalil...die explain semua dekat khalil....doctor cakap tak perlu risau sangat and lepas nie cuba lagi...lagipun kami muda lagi...chances utk dapat baby dalam masa terdekat agak tinggi....saya tahu khalil sedih sangatttttt....air mata die bergenang masa saya borak2 dengan die sebelum nurse bawa saya masuk wad....sebelum tu doctor ada pesan pada saya...kalau darah saya lebih dari 2 pad dalam masa 2 jam cepat2 inform dekat nurse sebab saya kene buat D&C malam tu jugak....
Lebih kurang pukul 2 pagi nurse pun datang bawa saya masuk wad....lepas dah settle dekat wad saya suruh khalil balik....kesian dekat die sebab dari pagi dah teman saya pegi klinik...langsung tak rehat kan....tapi masa khalil otw balik saya call minta die datang balik bawa barang2 saya datang hospital dengan bawa balik barang2 berharga ke rumah....nurse yang suruh sebab takot saya kene buat D&C malam tu jugak....syukur sangat sebab saya tak perlu buat D&C malam tu sebab semuanya stabil...
Nanti sambung lagi yerrrr....malas pulak nak taip...hehehe...lepas nie saya cerita pasal D&C pulak....

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone



Pengalaman keguguran *part 1*

Ya Allah....kuatkanlah dan tabahkanlah hatiku agar aku redha dengan ketentuanMu....sesungguhnya disaat dan ketika ini saya sangat rindukan dia.....
6 April 2013
Hari pertama bleeding...masa pergi toilet lepas buang air perasan ade fresh blood....masa nie dah tak sedap hati....tapi buat macam biasa dan anggap macam takde ape2 jadi....terus tido dengan harapan esok dah takde lagi darah atau ape2 spotting pun
7 April
Masih lagi ade fresh blood...tapi tak kene pada panties....hanya keluar lepas buang air....masih anggap takde ape2 sebab nak sedapkan hati sendiri....tetapi dalam hati tetaplah risau
8 April
Keadaan masih lagi sama....hati dah mula risau...nak pergi klinik tapi memandangkan esoknya ade appoinment nak buat buku merah dekat KKIA cheras jadi batalkan jek la niat tu....esok jek la check skali sebab takde rasa sakit ape2 pun....cuma ade fresh blood jek
9 April
Pagi tu pergi klinik...jumpe dengan nurse....cerita dekat nurse pasal bleeding and terus kene marah sebab tak pegi hospital...patutnya kene terus pegi hospital walaupun bleeding tu sikit....lepas settle checkup semua terus pergi klinik dekat ampang....sebelum nie dah pernah scan baby sekali dekat sini....then terus jumpe doctor...doctor pun scan....muka doc dah lain macam...die cakap progress baby slow...sepatutnya baby dah nak masuk 13 weeks tapi pembesaran baby hanya 8 weeks...but doctor cakap jantung baby okey....saya mmg tak sedap hati sangat masa nie...doc suruh dtg lagi 2 weeks nak tgk progress baby...tapi kalau bleeding byk die suruh g hospital terus
Lepas tu balik rumah macam biasa...petang tu dalam pukul 5.30 tertidur sebab letih sgt....bangun dalam pukul 6.30 ptg...time bangun tu perut rasa sakit macam senggugut...badan pun rasa lain macam....tapi masih buat macam biasa....mandi, makan dan solat macam biasa
Dalam pukul 9 - 9.30 malam sakit tu datang lagi....kali nie setiap 5 minit....dalam hati cakap dah macam contraction nak bersalin pulak....lepas tu pergi toilet sebab rasa macam darah period yg banyak nak keluar and yes mmg darah keluar agak banyak and pekat mcm period tu....terus rasa takut...keluar dari toilet terus baring....tapi lepas tu pergi lagi toilet dan darah yang pekat tu keluar lagi....terus call n mesej khalil sbb die takde kat rumah masa tu....
Lepas khalil balik ajak die pergi hospital...sebelum ke hospital tu ingat nak mandi dulu bagi fresh sikit tapi time nak mandi tu makin byk darah keluar...terus basahkan badan sikit2, pakai pad, pakai baju, bawa seluar dalam dgn pad extra sebab takot darah makin banyak dan terus ke hospital...masa nie dah pukul 12 malam
Otw nak ke hospital dapat rasa yang darah makin banyak keluar....seluar pun dah basah dengan darah...sampai hospital kene register dulu...settle jek register bila bangun dari kerusi tengok dekat kerusi dah basah dengan darah...nurse suruh baring dekat katil tapi mintak dekat nurse nak cuci pad dulu sebab dah banyak sangat darah...nurse bagi pad dan suruh tukar pakai kain....time dala toilet nie darah keluar tak henti2....cuba coolkan diri walaupun dalam hati bedebar2....tetibe rasa mcm ade bende nak keluar....tapi tahan sebab takut....terus keluar dari toilet dan baring dekat katil...tunggu doctor datang....
* sambung nanti yer sebab dah mengantuk....jari pun dah lenguh sebab taip kt hp jek.....

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone